Nu de overheid heeft aangekondigd dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden verlengd worden tot minimaal 28 april, weten veel ondernemers dat hun zaak voorlopig niet geopend mag worden. Voor o.a. de horeca en contactberoepen als kappers en beautysalons een zeer moeilijk besluit met grote impact op de bedrijfsvoering. Maar ook in andere branches worden de maatregelen gevoeld. Veel ondernemers zien hun omzetten dalen of zelfs helemaal verdwijnen door de effecten van de noodmaatregelen.
De overheid heeft de afgelopen dagen meer uitleg gegeven over het Noodplan voor banen en economie. In dit artikel zetten wij de maatregelen van de overheid op en rij en geven aan waar u als ondernemer terecht kunt voor welke regeling. Uiteraard ondersteunen de adviseurs van Scharenborg bedrijfsverzekeraars u graag wanneer u vragen heeft over de impact op uw onderneming.
Let op: de situatie verandert met de dag. Aan het einde van dit artikel geven wij u een aantal handige links om de meest actuele informatie te vinden. De informatie in dit artikel wordt regelmatig vernieuwd en geüpdatet.
Laatste versie: 9-4-2020 10.00uur.
De maatregelen van de overheid zijn als volgt:
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. De compensatie geldt voor salarissen tot 9538 euro per maand, daarboven vindt geen compensatie plaats.
Om de omzetdaling te bepalen is een werkwijze opgesteld, deze is als volgt: Men kijkt naar de procentuele omzetdaling van uw bedrijf of instelling in een aaneengesloten driemaandsperiode die begint op 1 maart, 1 april of 1 mei 2020 ten opzichte van de omzet over het gehele jaar 2019. De omzet over geheel 2019 deelt u in beginsel door 4 om tot de omzet over een driemaandsperiode te komen.
Met andere woorden: u deelt uw omzet van 2019 door 4 om tot een driemaandse omzet te komen. Deze vergelijkt u met de omzet van drie maanden in 2020. De procentuele daling bepaalt de mate van tegemoetkoming onder de NOW-regeling. Omdat sommige effecten pas later doorwerken, mag de driemaandsperiode in 2020 starten vanaf 1 maart, 1 april of 1 mei 2020.
Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt per komende maandag (6 april) opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Aanvragen die al zijn gedaan bij SZW, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in deze nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart. De afhandeling van de aanvragen wordt per 6 april via UWV.nl opengesteld. Hou er rekening mee dat aanvragen door de grote aanloop in de eerste dagen mogelijk moeilijk verloopt. U kunt NOW aanvragen tot en met 31 mei 2020.
Alle veelgestelde vragen over de NOW-regeling vindt u hier:
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
De aanvraag voor deze versoepelde Bijstand voor zelfstandigen wordt afgehandeld via uw gemeente. Neem hiervoor contact op bij de gemeente waar u staat ingeschreven.
De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is een regeling voor ondernemers die getroffen worden door de maatregelen van de overheid in de coronacrisis. Denk hierbij aan sectoren waar de gezondheidsmaatregelen grote gevolgen hebben voor de inkomsten. Zoals eet-en drinkgelegenheden, reisbranche, kappers en schoonheidssalons. Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:
Deze regeling is erop gericht om mkb-bedrijven, snel te helpen en is een eenmalige gift van het kabinet. Deze regeling is gericht op bedrijven die als gevolg van de maatregelen hun omzet zien verdwijnen. Zoals eet- en drinkgelegenheden en schoonheidssalons, die bijvoorbeeld de huur van hun bedrijfspand moeten blijven doorbetalen terwijl zij geen of nauwelijks inkomsten ontvangen.
Om in aanmerking te komen moeten ondernemers een fysieke inrichting buiten het eigen huis hebben waar zij werkzaamheden verrichten. De regeling ziet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege COVID-19. Grote bedrijven, die niet aan de MKB definitie voldoen, komen hiervoor niet in aanmerking. Zij worden geadviseerd om gebruik te maken van de andere regelingen die de overheid hier voor beschikbaar heeft gesteld.
Een aanvraag voor de TOGS doet u via https://www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Aan de hand van uw gegevens (o.a. SBI-code) wordt bepaald of u in aanmerking komt voor deze eenmalige tegemoetkoming. Aanvragen kunnen nog tot 26 juni 2020 ingediend worden.
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is op dit moment niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt u als ondernemer langer de tijd voor. Zorg er wel voor dat u dit bewijsmateriaal verzamelen gaat.
U stuurt het verzoek om uitstel van betaling met motivatie en (eventueel later) de verklaring van de derde deskundige naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Zodra het verzoek bij de Belastingdienst binnen is, wordt de invordering direct stopgezet. De individuele beoordeling van het verzoek zal later plaatsvinden.
Het is nu ook mogelijk om eenvoudig digitaal uitstel te vragen via de website van de Belastingdienst via een online formulier. Hiervoor logt u in met uw eigen DigiD. Fiscaal dienstverleners die namens u uitstel willen aanvragen, kunnen met hun eigen DigiD gebruik maken van het formulier.
De Belastingdienst zal de komende tijd ook geen verzuimboetes aan u opleggen (of zal deze in voorkomende gevallen terugdraaien) voor het niet (tijdig) betalen van omzetbelasting of loonheffing. De invorderingsrente die berekend wordt gedurende de looptijd van het uitstel, is tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Vergeet niet bij het niet kunnen betalen van omzetbelasting en loonheffing om een melding betalingsonmacht te doen. Dit voorkomt bestuurdersaansprakelijkheid.
Ook kan het zinvol zijn om te beoordelen of u afnemers heeft die door het Coronavirus hun schulden niet meer kunnen betalen. Dan kunt u onder voorwaarden de btw op deze oninbare vorderingen terugvragen.
Betaalt u nu op een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting en verwacht u een lagere winst door het Coronavirus? Laat dan uw voorlopige aanslag aanpassen. Dat kunt u uitbesteden aan uw adviseur. Wilt u de aanpassing zelf doen, dan doet u dit voor de inkomstenbelasting via Mijn Belastingdienst en voor de vennootschapsbelasting via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties, (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.
De tijdelijke verruiming van deze regeling houdt ook in dat de omvang van het borgstellingskrediet in de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt verhoogd van 50% naar 75%. De borgstellingsregeling kunt u gebruiken voor een overbruggingskrediet of een verhoging van een rekening-courantkrediet bij uw financier, met een maximale looptijd van 2 jaar. Ook ZZP’ers kunnen van deze regeling gebruikmaken.
Wilt u hiervan gebruikmaken dan kunt zich melden bij uw kredietverstrekker/bank. Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB en GO bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doen.
MKB’er of ZZP’er en wilt u eerst meer informatie over de BKMB-regeling? Informatie kan ingewonnen worden via het adviesteam van de Kamer van Koophandel, 0800 - 2117.
De banken hebben gezamenlijk besloten dat het MKB de mogelijkheid krijgen om aflossingen op bestaande leningen (tot 2,5 miljoen) voor een half jaar op te schorten. De banken hanteren hiervoor een verschillende werkwijze:
Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro. Deze regeling geldt voor ondernemers die reeds een krediet via Qredits hebben lopen en in beperkte mate voor ondernemers die dit nog willen afsluiten.
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Met ingang van woensdag 18 maart 2020 kunnen agrarisch ondernemers met liquiditeitsproblemen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 bij hun bank werkkapitaal kredieten aanvragen.
Gemeenten heffen toeristenbelasting van ondernemers in de verblijfssector. Veel gemeenten innen deze belasting via een voorlopige aanslag. Veel gemeenten overwegen om het innen van toeristenbelasting stop te zetten om ondernemers tegemoet te komen. Dit kan voor ondernemers tot een financiële verlichting leiden in deze moeilijke tijden. Het Rijk is in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over hoe deze maatregel door gemeenten kan worden ingevuld. U kunt contact met uw gemeente opnemen over de maatregelen die zij treft op dit gebied of de website van uw gemeente raadplegen.
Voor u als ondernemer zijn de volgende sites van belang om in de gaten te houden en regelmatig te raadplegen. Zeker in deze sterk veranderende tijden, zal hier de meest actuele informatie te vinden zijn.
De website van de Rijksoverheid
https://www.rijksoverheid.nl/coronavirus
De website van de Kamer van Koophandel
Uiteraard zullen wij u ook zoveel mogelijk van actuele updates voorzien.
Heeft u hulp nodig? De adviseurs van Scharenborg staan voor u klaar om u zoveel mogelijk te ondersteunen. Neem vandaag nog contact op.