Wanneer u met vakantie gaat, wilt u niet nadenken over de mogelijkheid dat er bij u thuis ingebroken kan worden. Helaas is die kans er altijd, maar u kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat het risico zo klein mogelijk is. Hoe, dat leest u in dit artikel.
We hebben de neiging om ons huis hermetisch af te sluiten wanneer we weggaan. Gordijnen dicht, lampen uit en alles netjes opgeruimd. Dit maakt het voor dieven heel makkelijk. Wanneer de gordijnen dicht zijn, zien de buren ook niet wat er binnen gebeurt. Zo hebben de dieven vrij baan en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Zorg ervoor dat het lijkt alsof er nog iemand thuis is. Uiteraard moet u er wel voor zorgen dat alle ramen dicht zijn en de deuren op slot, maar verder is het handig om dieven het idee te geven dat er iemand aanwezig is. Laat wat rommeltjes liggen op tafel en in de keuken. Zet tijdschakelaars aan zodat de verlichting aan gaat wanneer het donker wordt. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is en zullen dieven sneller uw huis overslaan.
Veel buurten hebben een buurtpreventie app. In deze app worden verdachte zaken gemeld en kan iedereen helpen bij het veilig houden van de buurt. Ook kunt u vragen of de buren een oogje in het zeil houden wanneer u weg bent. Even de post uit de brievenbus halen en binnenbrengen in combinatie met het verzorgen van uw planten is altijd een goed idee.
Veel dieven maken gebruik van social media. Het is natuurlijk verleidelijk om tijdens uw vakantie prachtige foto’s te delen op Facebook of Instagram, maar inbrekers kijken mee. Zo weten ze precies wanneer u weg bent en vaak zelfs voor hoe lang. Zo hebben ze vrij spel en kunnen ongestoord hun gang gaan. Post de mooie plaatjes daarom na uw vakantie.
Een ander idee is het vragen van oppas voor uw huis. Een nichtje, neef of iemand anders die wel in uw huis wil verblijven tijdens uw vakantie. Heeft een huisdier? Dan slaat u met een thuisoppas twee vliegen in één klap.
Heeft u dure sieraden? Dan is het verstandig om deze tijdens uw vakantie goed op te bergen in een kluis. Wanneer u veel waardevolle spullen heeft is het verstandig om na te gaan bij een adviseur van Scharenborg of uw opstalverzekering voldoende dekking biedt. Het is achteraf heel vervelend om te horen dat u onvoldoende verzekerd bent. Heeft u waardevolle spullen, dan is een goedgekeurde kluis altijd aan te raden.
Het ligt natuurlijk een beetje voor de hand, maar uw huis veilig achterlaten begint met goede sloten. Het gaat dan om sloten met een BORG-certificaat of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Goede sloten zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om uw woning binnen te dringen. Een inbreker haakt af wanneer hij binnen een halve minuut niet binnen is. Kies dus altijd voor goede sloten.
Naast bovenstaande maatregelen kunt u ook kiezen voor een alarmsysteem. Een alarmsysteem gaat af wanneer een inbreker binnen is. Het is wel belangrijk om consequent het alarmsysteem in te schakelen. Niet alleen het geluid schrikt inbrekers af, ook wanneer ze de kastjes aan de buitenkant van het huis zien, besluiten veel inbrekers om het huis over te slaan.
Dit geldt ook voor de deurbel met camera die veel mensen momenteel kiezen. Deze deurbel registreert namelijk wanneer er mensen rondom de bel op uw erf lopen. Het zijn allemaal maatregelen waarbij inbrekers besluiten om uw huis voorbij te lopen.
Wanneer u veel waardevolle spullen in huis heeft is het belangrijk om na te gaan of uw verzekeringen voldoende dekking bieden. Het kan zijn dat de verzekeraar dan eist dat u een goedgekeurde kluis of alarmsysteem moet hebben. Kom bij ons langs of maak een afspraak met een adviseur van Scharenborg voor meer informatie. Wij helpen u graag.