Kiezen voor een e-bike verzekering

Er worden in Nederland meer dan 500.000 fietsen gestolen per jaar. Waarschijnlijk doet zelfs niet iedereen aangifte waardoor dit aantal mogelijk nog hoger ligt. Omdat steeds meer mensen een elektrische fiets hebben, wordt de waarde van gestolen fietsen steeds hoger.  Wanneer u nu een e-bike aanschaft dan is een e-bike verzekering een absolute must. Wij leggen u graag uit waarom en waar u op moet letten.

Een goed fietsslot

Fietsen worden niet alleen op straat gestolen, in de afgelopen jaren blijkt dat (elektrische) fietsen ook regelmatig uit schuren, kantoren en andere panden worden gestolen. Een goed fietsslot is geen overbodige luxe. Bij e-bikes wordt nu aangeraden om deze vast te zetten met twee sloten. Een ringslot en een slot waarmee de fiets aan bijvoorbeeld de muur of grond vastgemaakt kan worden. Verzekeraars eisen steeds vaker deze manier van op slot zetten, zodat de kans op diefstal verkleind wordt.

Dekking bij diefstal

Wanneer u kiest voor een elektrische fietsverzekering dan bent u bij de meeste verzekeraars de eerste drie jaar verzekerd voor de aankoopwaarde van de fiets. Daarna daalt de uitkering omdat ook de waarde van de fiets lager is. Wanneer de fiets gestolen wordt dan moet u wel alle fietssleutels (meestal zijn dit er twee per slot) kunnen overleggen. Dat is een standaard polisvoorwaarde. Er worden steeds meer e-bikes uitgerust met GPS-technologie. Daardoor kan de fiets sneller teruggevonden worden wanneer deze gestolen is. Wanneer uw fiets is uitgerust met  GPS-technologie dan betekent dit vaak een korting op de premie.

Schade door eigen schuld

Wanneer u een auto of brommer heeft, dan is een WA-verzekering verplicht. Dat is bij een elektrische fiets niet het geval. Schade die u veroorzaakt met uw fiets valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Maar dan moet u natuurlijk wel een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Bij een e-bike is het misschien wel verstandig om te kiezen voor een fietsverzekering zodat u ook gebruik kunt maken van de dekking voor schade aan uw eigen fiets of bij diefstal. Of schade aan uw eigen fiets ook gedekt is, is afhankelijk van de voorwaarden. Bij sommige verzekeraars moet u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Ook kan het zijn dat er een eigen risico geldt bij schade aan de eigen fiets. Hoe hoog deze is, staat in de voorwaarden en kan verschillen per verzekeraar.

Schade aan de accu

De accu is misschien wel het belangrijkste en duurste onderdeel van de e-bike. Kijk altijd goed bij het afsluiten van een elektrische fietsverzekering of schade en/of diefstal van de accu ook meeverzekerd is. Het kan zijn dat u hiervoor moet kiezen voor een aanvullende dekking.

Pechhulp

Voor auto’s kennen we het natuurlijk wel: pechhulp. Ook voor elektrische fietsen is het mogelijk om pechhulp mee te verzekeren. Bij sommige verzekeraars zit deze pechhulp standaard in het pakket. Wanneer u hier gebruik van wilt maken is het belangrijk om goed na te kijken wat er mogelijk is. Zo kan het zijn dat u alleen aanspraak kunt maken op pechhulp wanneer de pech niet uw eigen schuld is. Dit betekent dat u niet kunt rekenen op hulp wanneer de accu leeg is omdat u deze bent vergeten op te laden. Vergeet ook niet na te gaan of de pechhulp alleen geldig is in Nederland of ook in andere landen. Zeker wanneer u op fietsvakantie gaat is dit een belangrijk onderdeel om te checken.

Kosten van een e-bike verzekering

De kosten van een e-bikeverzekering verschillen per verzekeraar en zijn afhankelijk van de dekking waar u voor kiest. Toch is het iets om over na te denken. Een elektrische fiets is een dure aankoop en het is vervelend wanneer daar iets mee gebeurt. Wilt u meer weten over verzekeringen voor uw elektrische fiets? Maak een afspraak bij een van de adviseurs van Scharenborg. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.