Hoe voldoet u als ZZP’er aan de Wet DBA?
De Belastingdienst heeft aangekondigd strenger te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is aangescherpt en dit kan problemen opleveren voor ZZP’ers. Hoe voorkomt u schijnzelfstandigheid en voldoet u aan de regels als ZZP’er? Wij vertellen u graag hoe u ervoor kunt zorgen dat u zorgeloos kunt blijven freelancen.
Wat is de Wet DBA?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties moet meer duidelijkheid geven over de relatie tussen ZZP’ers en opdrachtgevers en vervangt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). U moet als ZZP’er aan kunnen tonen dat u zelfstandig werkt. De belangrijkste punten zijn hierbij:
- U moet de werkzaamheden naar eigen inzicht kunnen invullen.
- Vrije vervanging; wanneer u niet kunt werken moet u zelf voor vervanging zorgen. Ook wordt u niet doorbetaald wanneer u ziek bent of vrij neemt.
- U moet minimaal 3 verschillende opdrachtgevers hebben per jaar.
- U werkt minimaal 1225 uur per jaar om recht te houden op de zelfstandigen aftrek.
Wat verandert er aan de Wet DBA?
Omdat de overheid wil dat er meer gelijkheid is tussen werknemers in loondienst en zelfstandige ondernemers, zal de Belastingdienst strenger gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Wanneer de wet wordt overtreden, dan lopen opdrachtgevers en -nemers het risico op boetes en naheffingen. Er verandert op dit moment weinig aan de wet zelf. Alleen is het belangrijk dat u als ZZP’er duidelijk kunt laten zien dat u zelfstandig werkt en niet in een verkapt dienstverband. Maar hoe doe u dat? Wij hebben een aantal tips.
Tips om uw zelfstandigheid aan te tonen
De Wet DBA moet schijnzelfstandigheid voorkomen. U moet dus aantonen dat u zelfstandig werkt. Wij hebben een aantal tips voor u waarmee u de indruk van schijnzelfstandigheid voorkomt:
- Werk met een modelovereenkomst
Dit is een van de belangrijkste punten omdat u met een modelovereenkomst duidelijke afspraken maakt met de opdrachtgever. Hierin moeten afspraken gemaakt worden over de opdracht, vergoeding, aansprakelijkheid, eventuele tussentijdse beëindiging van de opdracht en eventuele eigendomsrechten die bij de opdracht ontstaan. Een goede modelovereenkomst zorgt ervoor dat de opdrachtgever geen loonheffing moet betalen aan de Belastingdienst. Online zijn verschillende voorbeelden van modelovereenkomsten te vinden.
- Werk met 3 of meer verschillende opdrachtgevers
Als ondernemer wilt u niet afhankelijk zijn van een opdrachtgever. Zorg er dus voor dat u meerdere opdrachtgevers hebt.
- Bepaal de eigen werktijden
Dat is ook een manier om goed te laten zien dat u zelf de regie heeft. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om de afspraken hierover duidelijk in de modelovereenkomst te vermelden. Zo kunt u laten zien dat er wel actief over onderhandeld is.
- Houd controle over de manier van werken
Voorkom ondergeschiktheid aan de opdrachtgever door te werken volgens uw eigen methodes. Blijf altijd op de hoogte
- Een ZZP’er moet zich blijven ontwikkelen.
Dit betekent dat u uw materiaal en uw kennis up-to-date moet houden. Investeren in uw bedrijf is heel belangrijk. Goed materiaal en de juiste opleidingen zijn van groot belang.
- Ga aan de slag met marketing en acquisitie
Dit is misschien wel het belangrijkste punt om te laten zien dat u een actieve ondernemer bent. Ga aan de slag met uw positie op de markt. Zorg ervoor dat u zichtbaar bent voor toekomstige opdrachtgevers en werf nieuwe klanten door goede marketing. Een website en social media mogen daarbij niet ontbreken.
Ondernemen is niet zonder risico
Naast uw positie op de markt en het werven van nieuwe klanten moet u als ZZP’er er ook voor zorgen dat u geen onnodige risico’s loopt. Ondernemen is nooit zonder risico. Goede verzekeringen die passen bij uw beroep en de risico’s voor u verminderen zijn onmisbaar. Wilt u meer weten over de verzekeringen die u als ZZP’er nodig heeft? Maak een afspraak bij een van de adviseurs van Scharenborg. Samen zorgen we ervoor dat u geen onnodige risico’s loopt.