Hoe kan een organisatie gehackt worden? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al denkt u “bij mij is het allemaal goed geregeld” of “bij mij zal dit toch nooit gebeuren”, cybercriminelen creëren altijd weer nieuwe kansen om uw organisatie te hacken.
Een Ransomware aanval kan diverse oorzaken hebben. Denk aan het gebruik van externe gegevensdragers zoals een USB-stick, een klik op een onveilige link in een e-mail of het gebruik van privé-apparatuur. Al denkt u dat u uw organisatie goed heeft beveiligd, cybercriminelen vinden altijd wel een ingang om uw netwerk binnen te dringen en uw bestanden te infecteren of te gijzelen. Criminelen zitten nooit stil, gaan mee met hun tijd en krijgen altijd kansen om een organisatie te hacken.
Ja. Bescherming tegen aanvallen door cybercriminelen heeft u voor een groot deel zelf in de hand. Wanneer de technische en organisatorische beveiliging in balans is loopt u minder kans slachtoffer te worden. Beveiligingsmaatregelen zijn als een ketting, waarin de zwakste schakel vaak de mens is. Door een risico-analyse uit te laten voeren kunt u inzichtelijk krijgen tegen welke risico’s beveiligd dient te worden. Er wordt bij een risicoanalyse gekeken naar technische en organisatorische maatregelen.
Technische aspecten zijn bijvoorbeeld:
Organisatorische aspecten zijn onder meer:
Er is een checklist beschikbaar als handig hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen binnen uw organisatie op het gebied van cybercriminaliteit. Hiermee kunt u de bewustwording binnen uw bedrijf vergroten waardoor uw organisatie beter beschermd kan worden tegen cybercriminaliteit.
De bewustwording kan ook getoetst worden door het inzetten van een Mystery Guest of door het geven van training. Hebben wij uw interesse gewekt, neem dan contact op met uw accountmanager bij Scharenborg. Wij kunnen in overleg met u en verzekeraars uw organisatie een betere bescherming bieden tegen cybercriminaliteit.