Bezorgservice oprichten? Dit moet u weten.

Sinds de sluiting van alle horecaondernemingen in Nederland om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen, tonen vele horecaondernemers hun creatieve ondernemersgeest. Zij starten met bezorgservices om zo hun gastvrijheid en service buiten de zaak verder te zetten. Een goede zaak en een mooi staaltje van ondernemen. Daar waar een klein land groot in kan zijn.

Websites worden uitgebreid met een bestelmogelijkheid, het personeel zet zijn schouders eronder om samen te zorgen dat het aan gasten niets mag ontbreken en u als ondernemer probeert op deze manier ervoor te zorgen dat uw onderneming minder te lijden heeft onder de sluiting van de horecazaken. Wanneer u echter start met bezorgen zijn er een aantal zaken waar u ook rekening mee moet houden.

Motorrijtuigen verzekeren

Bezorgen gebeurt vaak met een bromfiets of scooter. We kunnen ons goed voorstellen dat u als horecabedrijf deze vervoersmiddelen niet heeft en dat, als ze al wel in bezit zijn, deze niet bedoeld zijn voor bezorging. Wanneer u een bromfiets of scooter inzet om te bezorgen, dan moet deze ook voor deze gebruiksreden verzekerd zijn. Met andere woorden: uw bezorgbrommer moet op naam van uw onderneming verzekerd zijn met de hoedanigheid van bezorgbrommer.

Dit doet u door een Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) af te sluiten. Hierdoor bent u verzekerd tegen schade die met het motorrijtuig aangebracht wordt aan anderen. In veel gevallen is deze dekking uit te breiden met speciale clausules voor ongevallen voor opzittenden (uitkering standaardbedrag bij overlijden of invalide raken van u of een andere opzittende) of schade voor opzittenden (uitkering werkelijke schade aan uzelf, opzittenden en vervoerde eigendommen). Het risico dat bezorgen met zich meebrengt is hoger en de premie dientengevolge ook. Niet alle verzekeraars accepteren dit hogere risico. Het kan dus zijn dat u door deze gewijzigde werkzaamheden niet meer verzekerd bent.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven uitbreiden

“Dan doen we het toch met de auto?” Prima gedacht, maar ook aan bezorging met de auto kleven risico’s. Als u werknemers laat rijden in een bedrijfsauto en u heeft hiervoor een aanvullende dekking op uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afgesloten, een zogenaamde WEGAM, dan gaat dat helemaal goed. Een WEGAM verzekering dekt uw werkgeversaansprakelijkheid af in geval van schade aan bestuurders van motorrijtuigen, indien deze schade voor rekening van de werkgever komt.

Deze schade kan voor uw rekening komen op basis van aansprakelijkheid, maar ook op grond van een schadevergoedingsplicht op basis van de relatie werkgever – werknemer. Het maakt hierbij niet uit of het een auto van het bedrijf, een leaseauto of een privéauto van de werknemer betreft. De aansprakelijkheid van u als werkgever gaat hierbij zelfs verder dan alleen het zakelijk gebruik van een motorrijtuig; maar geldt ook als de werkzaamheden lopend of op de fiets worden uitgevoerd of wanneer u als werkgever de werkzaamheden organiseert.

U doet er dus verstandig aan om een adviseur naar uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) te laten kijken en deze waar nodig te laten uitbreiden met een WEGAM-verzekering. Daarmee voorkomt u het risico op aansprakelijkheid bij schade ontstaan tijdens het bezorgen van uw goederen en zorgt u voor een veilige werkomgeving voor uw medewerkers, ook buiten uw zaak.

 

Heeft u hulp nodig bij het snel aanpassen van uw bedrijfsverzekeringen nu u begint met het bezorgen van maaltijden of andere goederen? Een adviseur van Scharenborg bedrijfsverzekeraars staat graag voor u klaar.